INDIA GOOGLE ALL FARMATE

The purpose of india google all farmate is to provide you all information related to news, education, technology, general information, local , general knowledge, tech india google all farmate is mp online vacancy government job rdvv admission, counselling,course,education computer, virus,mobile,latest bharti news ,information local, which is truth.

Translate

18 May, 2019

7 economic census 2019 ASSESSMENT – 1,2,3,4,5,6 ALL EXAM PASS MODULE 6 ALL 10 TO 10 NUMBER

7 economic census 2019 ASSESSMENT – 1,2,3,4,5,6  ALL EXAM PASS MODULE 6 ALL 10 TO 10 NUMBER





ASSESSMENT – 1


Q1. When was the first census of economic conducted in India.

1980
1988
1977
2000
ANS - 1977
Q2. When was the recent economic cences conducted in India .

2013
2000
1999
1992
ANS - 2013
Q3. In the recent economic census, which economic unit was not covered? .

Agriculture
Public administration
Entertainment
All
ANS – AGRICULTURE
Q4. Which ministry sponsored the scheme of Economic Census.

Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI) 
Ministry of Electronic & Infromation Technology (Meity)
Telecom
Home Ministry
ANS - Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI) 
Q5. What is the purpose of Economic Census.

To Data collecction of Population
To Data collection of public transport
To Data collection of the economic units
All
ANS - To Data collection of the economic units
Q6. when economic census launched a scheme Economic Census and Surveys.

1980
1976
1990
1986
ANS - 1976

Q7. Up till now How many economic Census are conducted in India.

6
5
7
3
ANS - 6
Q8. Which area is covered in the 7th Economic Census.

Establishment
Household 
Agriculture
All Establishment& Household
ANS - All Establishment& Household

Q9. Who will collect the economic information from citizens in economic census.

supervisiors
Enumerators
MoSPI
All
ANS - Enumerators
Q10. Which area was covered in first economic census.

Non agricultural establishment
Agricultural Establishment
Both A & B
Only B
ANS - Non agricultural establishment


ASSESSMENT -2


Q1. What is enumeration?.

The process of interviewing people and recording or listing the information on survey forms is enumeration. 
Enumeration is a complete, ordered listing of all the items in a collection. 
Both A and B
Survey aimed at providing a population count of households/ household size/average income of the family. 
ANS-  Both A and B

Q2. What is an enumeration survey?.

Survey aimed at providing a population count of households/ household size/average income of the family. 
A survey run in the month after each Census.
A study of every unit, everyone or everything, in a population. 
A subset of units in a population, selected to represent all units in a population of interest.
ANS - Survey aimed at providing a population count of households/ household size/average income of the family

Q3. What is Post Enumeration Survey?.

A survey run in the month after each Census.
A term commonly used in mathematics and computer science to refer to a listing of all of the elements of a set.
A survey that can be conducted after every 2 years.
None of them
ANS - A symbolic name for a set of values.
Q4. What is an Enumeration Block?.

A study of every unit, everyone or everything, in a population. 
The region ie; the cities or towns which are to be covered in the survey are divided into small areas. 
A data type, and you can use them to create sets of constants for use with variables and properties.
A group of enumerators.
ANS - The region ie; the cities or towns which are to be covered in the survey are divided into small areas
Q5. What is a Census?.

A symbolic name for a set of values.
A subset of units in a population, selected to represent all units in a population of interest.
A complete, ordered listing of all the items in a collection.
A study of every unit, everyone or everything, in a population. 
The region ie; the cities or towns which are to be covered in the survey are divided into small areas which are called as enumeration blocks. 
ANS - A study of every unit, everyone or everything, in a population. 

Q6. What is a Sample?.


A complete, ordered listing of all the items in a collection. 
A subset of units in a population, selected to represent all units in a population of interest.
A term commonly used in mathematics and computer science to refer to a listing of all of the elements of a set. 
ANS - A subset of units in a population, selected to represent all units in a population of interest.

Q7. Enum is a _________.

A symbolic name for a set of values.
Complete Enumeration
Study of every unit.
Set of 300 households.
ANS - A symbolic name for a set of values.
Q8. The different communication skills are .

Reading and Writing
Speaking and Listening
A and B
Monitoring and Assessing
ANS – A AND B
Q9. What is Social Perceptiveness.

Actively looking for ways to help people.
Being aware of others' reactions and understanding why they react as they do.
Ability to understand or share feelings or attitudes of others.
None of them
ANS - Being aware of others' reactions and understanding why they react as they do.
Q10. What is Empathy?.

Ability to judge the situation based on logic and wisdom.
Ability to understand or share feelings or attitudes of others.
Adjusting actions in relation to others' actions.
Understanding the implications of new information for both current and future problem-solving and decision-making.
ANS - Ability to understand or share feelings or attitudes of others.


ASSESSMENT 3


Q1. Is House and Establishment Listing Schedule the main schedule in Economic Census?.

Yes
No 
Could be
None of these 
ANS  - YES
Q2. The establishment is a unit situated in a single location. Is this statement correct? .

Yes
No 
Could be
None of these 
ANS – YES
Q3. What is an Agricultural Establishment?.

Production of oil
Production of Goods 
Production of Toys
Production of Household items 
ANS - Production of Goods 
Q4. How do you define a Household?.

Persons usually living together and taking meals from common kitchen 
Persons usually not living together 
Person staying alone 
None of these 
ANS - Persons usually living together and taking meals from common kitchen 
Q5. Is a Foreign national considered as member of a household?.

Yes
No 
Could be 
None of these 
ANS - NO
Q6. Are barracks of military and paramilitary forces people counted as household?.

No
Yes 
Could be 
None of these 
ANS- NO
Q7. Are Under-trial prisoners in jail included in household survey?.

No
Yes 
Could be
None of these 
ANS - NO
Q8. Is Household living in open or road side, pavements counted in household listing of Economic Census?.

No
Yes 
Could
None of these 
ANS – N0
Q9. Are Orphanages, Nari Niketans listed under household?.

No
Yes 
Could be 
None of these 
ANS - NO
Q10. Census town is an area with population above 5000 persons. Is the statement correct?.

Yes 
No 
Could be 
None of these
ANS – YES

ASSESSMENT 4


Q1. Which of the following forms of communication is the most basic form of communication?.

 Written Communication
Verbal Communication
Non Verbal Communication 
Listening
ANS - Verbal Communication
Q2. Communication is a two-way process, in which the sender sends a __________ to the receiver..

 Message
Note
Feedback
Communication 
ANS - MASSAGE
Q3. Behavioral Skills have so many qualities like -.

Conversational 
Frank
Friendly in nature 
All
ANS – ALL
Q4. Quantitative data involves facts and figures and numbers..

True 
FALSE
ANS – TURE
Q5. Critical thinking ,persuasion, Monitoring is a part of Motivational Skill ?.

True 
FALSE
ANS - TURE
Q6. How to deal with Individuals and people in a group?.


Personal traits like charisma, self-confidence, dedication, decisiveness, optimism, perseverance, high level of energy and passion for his/her work will attract interviewee.
Irrespective of the caste, religion and gender, every person should be considered equally.
As a enumerator, one should campaign for the services under CSC and make the villagers aware of what we offer and its benefits.
All

ANS – ALL


Q7.    _________ is the first step of listening..


Reading 
Writing 
Hearing 
Speaking 
ANS - HEARING
Q8. characteristics of Social Skills are -.

Emotionally Mature 
Carries an empathetic attitude 
Social Perceptiveness
All
ANS - ALL

Q9. A good Enumerator should posses these communication skills.
Reading and Writing
Listening and Speaking
Only Speaking
All
ANS – ALL
Q10. Can knowledge of local language plays any role during survey?.

Yes, without knowing local language Enumerator cannot speak to the people.
No, Enumerator can show them the written questions.
No, Enumerator can ask the people to record their answers
None
ANS - Yes, without knowing local language Enumerator cannot speak to the people.


ASSESSMENT 5


Q1. Who will do Economic Survey ?.

Superviser 
Enumerator 
VLE 
None of above 
ANS – VLE
Q2. What do we cover in Economic Census ?.

Economic Activity of Country 
Economic Activity of Every district 
Economic Activity of Every Village 
Economic Activity of Every Household 
ANS - Economic Activity of Every Household 
Q3. Abbreviation of UFS?.

Urban Frame Survey 
Union Frame Survey 
Unique Frame Survey 
None of above 
ANS - Urban Frame Survey 
Q4. Where are UFS blocks created __________?.

Rural 
Urban 
Rural & Urban Both 
Non of above 
ANS - URBAN
Q5. If UFS Blocks are created in Urban, then what is the equivalent unit created in Rural area ?.

Enumeration City
Enumeration village 
Enumeration process 
Enumeration Block 
ANS - Enumeration Block 
Q6. What does IV unit mean ? .

Investment Unit 
Inovation Unit 
Investigator Unit 
None of above 
ANS - Investigator Unit 
Q7. IV Unit is present between _____and ____?.

between town and blocks within the town
between district and blocks within the District 
betweenVillage and blocks within the Village 
between city and blocks within the City
ANS - between town and blocks within the town
Q8. What is Enumeration Block ?.

Smallest unit of distribution of Urban area
Smallest unit of distribution of Rural area
Smallest unit of distribution of Urban & Rural area
None of above 
ANS - Smallest unit of distribution of Rural area
Q9. Who is required to visits Enumeration Block ?.

VLE 
Supervisor 
Enumerator 
B & C both
ANS - B & C both
Q10. What is Economic Census house ?.

Separate bell & name plate 
Common main entrance from road / Staircase
Separate main entrance from road / Staircase
None of above 
ANS - Separate main entrance from road / Staircase


Assessment  6



Q1. Can we do these surveys even without mobile.

FALSE
TRUE
ANS - FALSE
Q2. Which version of Android must you have for yourself to download a mobile application.

Android 4.0
Android 5.0
Android 3.0
None of Above 
ANS - Android 5.0
Q3. Who to Identify Cencus House Number .

From List 
From Superviosor 
Auto Generated 
None of Above 
ANS - Auto Generated 
Q4. What are the basic information you need to fill for geographical area?.

State and district name Auto filled 
state,district, city, ward name Auto filled 
state,district, city, ward, Pin code and UFS block name Auto filled 
Except for Pin Code & UFS Block – all data will be pre-filled
ANS - Except for Pin Code & UFS Block – all data will be pre-filled
Q5. How to give you the number of household in your area.

Auto Populated 
through Enumerator 
through Supervisor 
None of Above 
ANS - Auto Populated 
Q6. What are the options available in the drop down of the Ownership of Establishment.

Household and Establishment 
Residential and Commercial
Commercial and household
Residential and household
ANS - Residential and Commercial
Q7. Fruit seller,driving an auto-rickshaw (own), selling clothes on a bicycle, Food cart are the example of -----------------.

Inside House 
Fixed stucture inside House 
Without Fixed Structure Outside House
None of Above
ANS - Without Fixed Structure Outside House
Q8. Tuitions, stitching clothes at home for selling,making pickles for selling are the example of ----------------.

Inside House 
Fixed stucture inside House 
Without Fixed Structure Outside House
None of Above
ANS - Inside House 
Q9. The nature of economic activity is divided into how many parts.

5
6
4
3
ANS - 6
Q10. The nature of economic activity is divided into how many parts.

1)Primary, 2)Manufacturing, 3)Electricity,Gas & Water Supply
1)Primary, 2)Manufacturing, 3)Electricity,Gas & Water Supply, 4)Construction
1)Primary, 2)Manufacturing, 3)Electricity,Gas & Water Supply, 4)Construction, 5)Trading 
1)Primary, 2)Manufacturing, 3)Electricity,Gas & Water Supply, 4)Construction, 5)Trading , 6)Services
ANS - )Primary, 2)Manufacturing, 3)Electricity,Gas & Water Supply, 4)Construction, 5)Trading , 6)Services



#MODULE6ALL10TO10NUMBER
#7ECONOMICCENSUS2019
#ALLASSESSMENTPASS1,2,3,4,5,6
















1 comment:

Post a Comment

thank to you

india google all farmate

india google all farmate
IGAF